Take photos lika a boss!

Hela helgen har bjudit på utbildning med jobbet och jag har tagit en hel del företagsbilder på kollegorna, bland annat på Markus, min chef a.k.a the boss. Det var väldigt roligt att ta dessa eftersom Markus inte är rädd att bjuda på sig själv. Han sjöng, spexade och dansade medan vi tog bilderna!
 
Ljus
Vi befann oss på Clarion Hotell i Stockhom i Skanstull som har stora panorama fönster som släpper in en enorm mängd ljus. Det är en dröm för vilken fotograf som helst att fotografera där. Det var nog också anledningen till att  jag hann bevittna två  photoshoots på hotellet med andra fotografer ( och springa in i prins Carl Phillip, Regina Lund och Agneta Sjödin). Med andra ord använde jag endast naturligt  ljus och det så kallde "open shade" metoden. Läs mer om metoden HÄR.
 
Efterbehandling
Den första bilden har jag dragit i färg/kontrastreglaget betydligt mer eftersom jag ville ha en lite hårdare känsla. Den svartvita bilden har jag mörkat  bara ner bakgrunden för att för bort störningsmoment eftersom bilderna togs inne i hotellobbyn.
 
Som vanligt använde jag min Nikon objektiv 50 mm 1:1.8.
 
Inställningar: ISO 200, 1/125 f4

Retouch

Blev inspirerad av Lina idag (som är grym på retouch). Så jag tänkte bjuda på en egen variant. Jag letade i min bildarkriv och hittade ett år gammal bild på Noelle. När jag såg bilden kunde jag inte riktigt föreställa mig vad som behöver retoucheras henne. Noelle är ju otroligt vacker! Det är inte ofta jag retoucherar så pass mycket som jag har gjort med den här bilden på Noelle. Men jag tog i nu från tårna så att man ser en rejäl skillnad. Retouch är underbart, men när man jobbar med det så inser man hur mycket som är manipulerat i tidningar och TV. Det blir en tankeställare helt enkelt....
 
Det jag har gjort är:
  • Förstärkt sminket
  • Gjort ögonen skarpare
  • Tonat ner färgen på läpparna
  • Ljusat upp huden kring ögonen
  • slätat ut huden
  • Gjort håret mörkare
  • Ändrat färgsättningen på hela bilden
 
Sätt markören över bilden så ser du "före bilden".  
 
Det är väldigt kul att se tillbaka på gammla bilder. Man ser ganska tydligt hur man har utvecklats i sin fotograferingsstil:)
 
 

Ta självporträtter

 
 
Eftersom jag tar en del självporträtter tänkte jag beskriva hur jag gör! Jag använder mig ibland av externa blixtar, men det är bara när jag fotograferar inomhus. Att fotografera med blixt är mer "pilligt" och man behöver justera ljuset ett par gånger innan allt sitter. Men att ta bilder i naturligt är lite enklare. Så här kommer en beskrivining hur jag gör när jag tar mina bannerbilder som oftast är utomhus.
 
Du behöver
1. Stativ att sätta kameran på
2. Fjärrutlösare
3. Kamera
 
Inställningar på kameran
Vilka inställningar du ska ha på kameran är helt baserat på vilken tid på dygnet det är och vart du tar kort. Men här är några grundinställningar som är bra att utgå ifrån och som du kan ändra de om det behövs.
 
1. ISO:  börja alltid med ISO 100. Då får minimalt brus/kornighet på bilderna. Om bilden blir för mörkt kan du alltid vrida upp ISO såklart.
 
2. Slutartid: börja med 1/125. det är en ganska bra standardtal att utgå ifrån oavsett vilken miljö du tar kort i, så länge du inte gör hastiga rörelser när du ska ta kort.
 
3. Bländaren: Här är det väldigt individuellt, allt beror på ditt objektiv, ljusförhållande och smak. Jag gillar att ha kort med skärpedjup (suddiga bakgrunder) så jag brukar välja ett lågt tal. Allt mellan f1,8 till f5.Ta den blädartal som funkar för dig i den miljön du befinner dig i och med hänsyn till ditt objektiv..
 
4. Autofokus: Eftersom jag är framför kameran och inte bakom så måste jag förlita mig helt och hållet på att kameran väljer fokuspunkt åt mig, Därför väljer jag programmet AF-A AUTO.  Kameran mäter om motivet rör sig eller står still samtidigt som den känner igen ansikten. På så sätt blir alltid ansikten i fokus. En bra tumregel för att se om bilden är skarp är att zoooma in på bilden så pass mycket så att du kan se ögonfransarna på motivet. Om du kan se enskilda strån så är bilden skarp. Om ögonfransarna är som en suddig klump är bilden oskarp.
 
5. Fjärrutlösaren: Se till att kameran har rätt inställning så att du kan använda fjärrutlösaren.Ta några testbilder och kolla om ljuset blir bra. När du är nöjd med alla inställningar är det bara att ställa sig framför kameran och leka linslus!
 
Lycka till!
 
 
En sak till: våga vara fånig framför kameran, det är bland de mest nördiga, hemska och apfula bilderna du hittar guldkornen:)
 
 
 
 
 
 

Inspiration

Nu är det inte långt kvar till att min hemsida är klar och då vill jag ha rykande färska bilder att visa upp. Därför har jag bokat in Lisa  till en färgglad fotosession! Bilderna ska jag använda till min Mode sektion på hemsidan.
 
Så, som  inspiration till fotosessionen har jag valt dessa bilder.
Bilderna lånade från Jimmy Backius (som för övrigt är en grym inspirationskälla!)
 
 
 

Barnkalas med Nicole

Nu var det ett tag sen jag laddade upp vardagsbilder, dvs bilder jag tar i vardagen bara för att fånga "ögonblicket". För  två veckor sen fyllde min guddotter 6 år (Tiden går alldeles för fort!). Det firades såklart med kalas och min kamera fick självklart följa med.
 
 
Här kommer några av mina absoluta favoriter från kalaset. Alla bilder är tagna i naturligt ljus. Som vanligt  använde jag mitt favoritobjektiv: Nikon 50 mm 1:1.8
 
Charlize med sin morbror
Fluffigare kinder får man leta efter
Födelsedagsbarnet och en mycket nyfiken kusin som vill se vad som finns i paketet.
 
Say Cheese!
"Jag vill inte vara med på kort längre- sluta ta kort!"
Lillasyster Melissa och kusin Kianue
 
 

Beauty shots!

När jag fotograferade Frida så passade jag att prova lite olika slag ljus. Den här sortens ljussättning är typisk för skönhetsbilder. Ansiktet är väldigt ljust och man försöker eliminera så mycket skuggor som möjligt.
 
Jag har en hel uppsjö av bilder på Frida, så ni lär få se mer bilder lite längre fram också!
 
Objektiv: 50mm
Inställningar: f8, ISO 100 slutartid 1/160-1/200

Black feelings

Här kommer första delen av fotosessionen som jag hade med Frida idag. Jag är så galet nöjd med bilderna!
Speciellt den första bilden. Vi fotograferade i min hemmastudio! Lite längre fram lägger jag upp här på bloggen hur jag har ljussatt studion för att få ljuseffekterna.
 
 
Objektiv: Nikon 50 mm
Inställningar: f8, 1/160-1/200, ISO 100

Sneak peak

Igår fick jag avbokning i sista sekunden. Så jag passade på att boka in Frida för att bilder till min hemsida som förhoppningsvis är klar till nästa månad!
Kan inte vänta med att få redigera bilderna, Frida levererade verkligen!

Här är en sneak peak!


Vinterland del 2

Nu var det ett tag sen jag fotograferade Frida, men ikväll hade jag en lucka och passade på redigera lite fler bilder från den fotosessionen. När man får se bilderna efter en längre period så får man ett annat perspektiv. Bilderna som  man inte tyckte var så bra är helt plötsligt "fantastiska". Dessutom får man nya idéer till efterredigeringen.
 
Sist jag redigerade bilderna valde jag att ha mer kalla toner, men nu valde jag att lägga på en härlig varm ton på bilderna. Tycker att det blev en mer romantisk känsla som passar bildtemat mycket bättre:) Här kan du se de andra bilderna på Frida.
 
 
 

Leona del II

Tänkte visa er två av mina favoritbilder med Leona som jag tog förra helgen. Det jag älskar med dom här bilderna är ansiktktuttrycken. Dessutom tycker jag att svart bakgrund blir så effektfullt på porträttbilder oavsett om man fotograferar bebisar eller vuxna!
 
Jag kunde inte välja om bilden skulle vara i färg eller i svartvitt, vad tycker ni är snyggast?
 
Objektiv: Nikon 50 mm. naturligt ljus
 
 
 

Leker med skuggor

När jag klev upp imorse såg jag hur vårsolen lyste in i vardagsrummet. Jag kunde inte låta bli att knäppa lite siluettbilder . Jag har inte använt nått annat än naturligt ljus. Det här kan alla göra sålänge man har ett fönster:)
 
Bilden blev mer effektfull  och dramatisk med hjälp av persiennerna som skapar rändernna  över axeln.
 
 
 
 
 

Tjocka släkten

Under påsken passade hela släkten på att samlas för att umgås och festa. Jag blev ombedd att ta kort på alla barnen och självklart ville jag det! Så jag ordnade en liten mini studio i ett av hörnen av festlokalen och knäppte bilder non-stopp i 3 otroligt roliga timmar!
 
Att fota barn
Ett tips när man fotograferar barn är att se till att de blir distraherade. Då  känner de sig inte lika blyga framför kameran. Ett sätt som jag tycker funkar nästan jämt och får barnen att slappna av, är att be dom att sjunga sin favoritlåt. Om de är blyga med att ta ton så börjar jag sjunga med min fulaste stämma och oftast fel med flit. De får igång  busfrörna rejält när de försökte lära mig hur låten är "på riktigt". Då gäller det att vara snabb och trycka av massa bilder just då. När de har sjungit klart kan man ge dom en stor applåd och då brukar de lysa upp av stolthet och återigen gäller det att vara snabb med kameran för att fånga det där genuina leendet!
 
Under kvällen fick jag höra allt från "Bä bä vita lamm", "blinka lilla stjärna", Michael jackon med "I´m bad" till Yohio med "heartbreak hotell". Med andra ord, vem behövde musikanläggning när vi hade liveband på plats;)
 
Här kommer iallafall ett smakprov utav 300 bilder som togs under kvällen! 
 
 
 
 
 
 

Spring

 
Jag har så otroligt många fina bilder från fotografering i lördags med Sahar så jag hade svårt att bestämma mig vilka jag ska ha med på bloggen. Här är iallafall några av mina favoriter.
 
Objektiv:Sigma 70-200 f2,8.
 

RSS 2.0
Design by Tasnim