Loppisfynd

Jag går sällan på loppis, men om jag gör det vill jag att det ska vara en riktig loppis men riktigt-riktigt gamla grejer. Nästan så att man får damma av grejerna som ligger på hyllorna. Så mot alla odds  fick min syster med mig på en riktig "man bara drömmer om loppis". Där hittade jag bland annat gamla burkar från 50-talet. Sånna där som är riktigt sockersöta! Men jag blev förälskad i en bunt gamla fotografier från en fotograf som heter Janos Jurker.  Efter att ha luskat lite så vet jag att han är 76 år idag, bor i Ludvika, har tagit en hel del naturbilder för Naturfotografernas och han har gett ut några fotoböcker.
 
En liten bit historia
Det som gjorde dessa bilder lite speciella är  de är tagna någon gång på 60-70 talet ( alltså låååångt innan digitalkameran fanns) och på de flesta av dom finns den en liten förklaring vart bilderna har tagits. Dessutom finns det en stämpel på baksidan med hans Naturfotografernas loggo, med andra ord så är bilderna är orginal. Det är ju lite speciellt att veta att man har någons historia i sitt ägo.
 
Vad jag ska göra med bilderna vet jag ännu inte, jag måste fortsätta luska i historien bakom bilderna innan jag bestämmer mig....
 
 

Soft as a babys butt

Action
Hud är bland det svåraste att retuchera. Man vill få bort skavanker som finnar och utslag men samidigt vill man inte att huden ska bli plastig. Jag råkade kommer över en så kallad "action" som heter DC Skin fix, som man använder i photoshop för att förbättra huden utseende. En action är en automatiserad redigering. Det är ett fantastisk hjälpmedel och sparar en massa tid. Ett exempel på action som jag har skapat är tex min signatur/loggo som finns på 90% av alla mina bilder på bloggen. Genom att använda min  loggo-action så förminskas mina bilder till en webvänligare storlek (som jag behöver när jag ska ladda upp bilder på bloggen) och placerar min logga i högra hörnet. Allt detta med en enda knapptryckning! Bra va?
 
Gör det själv
Jag tycker att  DC Skin fix action  är väldigt enkel och ger helt okej resultat om man använder den varsamt.
Här laddar ni ner den här Actionen (DC SKIN FIX Action)
När du  har laddat ner den, så öppnar ni filen och dubbelklickar på programmet. Photoshop öppnas automatisk och actionen installeras. Sen är det bara att använda den!
 
Här nedan har jag valt en bild på Sahar som tog när vi var i Egypten. Hon behöver ingen redigering överhuvudtaget egentligen men hon hade några solfläckar som jag valde att demostrera retoucheringen på.  I vanliga fall har jag ett alldeles eget knep att retouchera hud. Den kan jag dela med mig vid ett annat tillfälle eftersom den är ganska knepig och innehåller rätt så många steg.
 
För utbildningsyfte har jag redigerat bilden lite hårdare än vanligt så att ni verkligen ser skillnaden.
 
Välj bild ni vill retuchera. Öppna actionfältet tryck på play knappen.
 
Sedan väljer ni vit pensel med önskad storlek och styrka. Jag har valt en styrka på 25% och en penselstolek på 60. Men testa er fram för att få den resultat ni vill ha. Sedan är det bara att pensla bort skavankerna på de områden du vill förbättra:)
 
 
Lycka till!

Bildbomb

Jag låter mina  spontana semesterbilder tala för sig själv. Hoppas att ni får lite sommarkänsla av dom:)
Alla bilder är tagna med Nikkor 50mm f1,8 objektiv. Perfekt att ha med på semestern!
Älskar att ta kort på Sahar, hon drar sig inte för att posa för kameran!

Mango juice var Sahar favorit ( till höger) och Lime/mynta juice var nog en av de bättre smak upplevelserna i mitt liv!
Tittut! Jag lyckades fånga mig själv på bild!

El Gouna, Staden som är byggd kring laguner. Bilden längst ner är vår fina hotell.
Leka med skuggor!
Passade på att fota Sahar genom några blomblad. Det är det som gör att bilden blir lite röd, Om man har väldigt kort skärpedjup som jag hade så stör inte bladen själva bilden.
Souvenirer skulle självklart köpas. Vi hittade en liten souk där försäljaren själv gjorde alla skulpturer. Fantastisk hantverk!
Borta bra men hemma bäst. Dags att boarda planet tillbaka till kalla Sverige!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kisse

 
Jag sitter och redigerar bilder för fullt från semestern. Det är så pass mycket bilder så det tar sin lilla tid. På hotellet fanns det vildkatter som sprang omkring. Jas passade på att ta några bilder på dessa varelser som jag hade en bitterljuv relation till. De var väldigt vackra att titta på men hoppade på en när man åt mat. Stackars Sahar blev lika rädd varje gång katterna kom förbi, haha!
 
 
 

Tillbaka!

Nu är jag äntligen tillbaka från semestern. Livet spinner på i 180 kilometer i timmen så jag har knappt hunnit packa upp min resväska och ännu mindre hunnit gå igenom semesterbilderna.

Jag ska i veckan svara på alla mail som har droppat in för diverse fotouppdrag, redigera klart lite fotosessioner som jag hade innan jag åkte och planera in nya spännande projekt. Ja allt detta tänkte jag hinna med samtidigt som jag jobbar heltid;)

Men misströsta inte, jag bjuder jag på lite sommarvärme under tiden. Fler bilder ska jag få upp på bloggen i veckan!
Sahar och jag vid lagunen som låg vid vårt hotell. Jag hade såklart kameran i högsta hugg.. som alltid! 
Objektiv: Nikon 50 mm f1,8, f2,5, ISO 100, 1/250

RSS 2.0
Design by Tasnim