Kurs hos mig

För ca en månad sen blev jag kontaktad av fyra fotografer som ville lära sig mer om studiofotografering.  De ville lära sig hur man tänker kring ljus i studio, samarbetet mellan fotograf och modell samt kamerainställningar. För allt det nämnda skiljer sig en hel del från dagsljusfotografering. Jag blev fruktansvärt smickrad av fotografernas förfrågan eftersom de är riktigt grymma inom sitt nisch! Det fick mig att inse att jag är bra på det jag gör eftersom de ville lära sig från mig! För oavsett hur duktig man än är så tvekar man alltid på sin egen förmåga, men man får ett helt  annan slags bekräftelse när andra fotografer vill att man ska lära dom det man själv kan:)
 
Här är iallafall  resultatet från workshopen som vi hade i söndags från en av fototograferna, Terese. Tillsammans gick vi igenom olika ljuskällor, jag riggade upp ljuset så det blev den effekt vi ville sen var det upp till fotograferna att styra modellerna! Visst blev bilderna grymma?
 
Så om du också vill lära dig ta lika grymma bilder i studio  så är det bara slänga iväg ett mail till mig.
 
En kritvit bild  behöver inte vara platt- den kan vara så färgrik och kaxig! Vi hade riktigt grymma stylister och makeupartister på plats!
 
I bilderna ovan har jag använt mig av tre softboxar för att få den klarvit bakgrund och rätt belysning på modellen. Bilden nedan har vi exakt samma bakgrund ( vit) men belyst på ett sätt så att bara modellen blir exponerad. Visst är det häftigt vad man kan göra med vit bakgrund?
 
Här leker vi med en klassisk belysning fast på en grå bakgrund:)
 
Modell: Rebecca Gala & Amelie Marmenlind
MUA/stylist:  Michaela Sagell & facebook.com/Freakoutcreations.blog

 
 

Björne

Eftersom det var så många som gillade mitt förra inlägg om budgetvarianter av Shutter Huggers så tänkte jag att jag laddar upp ännu en variant. Jag fick nämligen höra att Ormis-nallen är slutsåld på flesta IKEA runt om i Sverige och inte kommer in igen!
 
Den här nallen är från IKEA  (9kr) som jag har fäst på en bred svart resårband med en stor säkerhetsnål. Den är busenkel att göra:
 
1. Mät upp resårband så att den passar ditt objektiv.
2. Ta en stor säkerhetsnål som du trär igenom resårbandets båda ändar så att de sitter ihop
3. Innan du låster fast säkerhetsnålen så trär du även den igenom nallen ( ganska stor bit av nallen så den sitter ordentligt) och sedan låser du säkerhetsnålen. 
4. KLART!
 
Om man vill tar man loss nallen och ger bort den till barnen. Till nästa kund använder du samma resår och säkerhetsnål men fäster en ny nalle.
 
 
Bilderna är tagna under Barnens dag då jag hade specialpris på barnfotografering i studion! Hade köpt på mig massa nallar som jag fäste på kameran och sedan gav bort till barnen när vi var klara!
 
 

Allt ljus på dig

Ytterligare några favoriter från sessionen med Lisa förra veckan. Vi är på UKK men på andra sidan av byggnaden där solen är rakt på Lisa. Det skapar starka skuggor och väldigt ljusa ytor. Här klarar inte kameran att mäta  ljuset och exponera bilden rätt, så om man använder någon automatiserad funktion. Speciellt när vi står mot en svart bakgrund, då tror kameran att vi har dåligt med ljus. Så  här jag hoppar ur "AUTO-ISO" , som jag alltid har när man tar spontana bilder i naturligt ljus, och kör helt och hållet  på manuell läge.
 
Kamera: Nikon D800
Inställningar på sista bilden: ISO 320 f/4, 1/500
Objektiv: Tamron: 24-70 f72.5
Ljus: Endast befintligt
Plats: Uppsala, UKK

Månadens foto tema: Movember

 
Den här photo shoot  tillägnar  Mustaschkampen! Det här är ett sätt för mig som fotograf att lyfta fram och uppmärksamma cancerformer som drabbar män. Idén är en motpol till Rosa bandet fotograferingen jag hade förra månaden. 
 
Mitt sätt att se på saken
Cancer har funnits i alla tidsepoker och samhällklasser men aldrig tidigare har vi vetat så mycket om sjukdomen som vi gör idag. Inte heller tidigare har vi kunnat göra så mycket som vi kan göra idag för att minska risken, stödja de drabbade och bota sjukdomen. Dessa fantastiska, skäggiga och modiga karlar på bilderna, Sep, Kaj och Jonas, ska gestalta män ur olika tidsepoker och samhällsklasser. Cancer skulle ha kunnat drabba var och en av dessa gestaltade figurer, men vem skulle klara sig? Förmodligen den som hade turen att föddas i rätt sekel. 
 
Ett sätt att skapa engagemang
När det gäller bröstcancer kan man visa sitt stöd genom att bära Rosa bandet broschen. I November uppmärksammas cancer som främst drabbar män, bland annat prostata - och testikelcancer. Ett sätt för män att visa sitt stöd  är att spara ut mustaschen under november, därav Movember-månaden (mustasch +november = Movember)!
 
Movember
Organisationen Movember jobbar för att få män att odla mustascher och omgivningen att stötta dem genom att varje år skapa en innovativ, rolig och engagerande Movemberkampanj som resulterar medel att investera i program för mäns hälsa.  Målet är att män som lever med prostata- och testikelcancer ska få den vård de behöver för att må bra både fysiskt och psykiskt och driva forskningen framåt,
 
Så med andra ord, Fuck cancer & grow a mustache!
 
P.s Alla mina citat som är blandade med bilderna har jag hämtat från Movember organisationen. Jag kan nu stolt kalla mig för en Mo sista!
 

Månadens tema

Nu har kag bestämt mig att varje månad ha en fotoprojekt och dessa kommer jag att kategorisera under "månadens tema". Förra månadens var det Rosa Bandet som uppmärksammades även av media! Den här månaden har jag ett riktigt roligt tema på gång! Kommer upp alldeles strax!

Flawless

Som det alltid är med Lisa så planerar vi inte så jättemycket inför en fotografering. Vi bokar en tid för fotografering, , vi möts upp sen skapar vi magi. Dessa bilder tog jag på min lunch idag, vi avsatte 40 min och hann med några ombyten. Det går med ilfart och bilderna blir klockrena! Visst är det konstigt? För vissa fotograferingar kan man planera tills man blir blå i ansiktet och ändå blir resultatet halvdant. Men inte dessa, långt ifrån!
 
Sen kanske man tänker att jag har suttit en bra stund med redigering. FEL. Enda jag har gjort är att fixa färgtonen och beskära bilderna. Lisa ser ut såhär på riktigt, hennes hud är på RIKTIGT, vilken dröm!
 
Vill ni veta vart Lisas kläder kommer ifrån så ska ni klicka in på hennes blogg: www.lices.se
 
Kamera: Nikon D800
Objektiv: Tamron 24-70 f/2.8
Inställningar: 1/160, ISO 900,  f/4
Plats: Uppsala, UKK
Ljus: Befintligt
 
 
 
 

Frisörerna i Uppsala

Helgen har varit fullspäckad med fotograferingar. Fredagskvällen gick åt att fotografera massa hårmodeller hos "Frisörerna i Uppsala". Det som var extra kul var att de även hade manliga modeller, vilket jag får fota allt för sällan. Några svettiga timmar senare och ett fullt minneskort kände jag mig väldigt nöjd med resultatet.
 
Sen var jag gjorde i lördags, ja det ni! Det får ni veta om några dagar för den fotograferingen vill ni INTE missa! Nått av det bästa jag har gjort hittills. Men tills dess så ska ni får njuta av dessa störtsköna människor som har stans snyggaste frisyrer.
 
Kamera: Nikon D800
Objektiv: Sigma 70-200mm f/2.8
Inställningar: ISO 200, f/8, 1/160
Ljus: Softbox 60x60cm
 
 

Nytt ljus, Photoshop och en fail

Fail
Okej, jag tänkte bjuda på en liten animation på den här bilden jag tog idag i studion när jag testade att färgsätta bakgrunden. Animationen misslyckades jag med så jag lägger upp en före/efter bild rakt upp och ner.
 
Tummen upp!
Men jag tänkte berätta hur jag färgsatt bakgrunden som är egentligen vit. Det var lätt som en plätt! Jag använde min beautydish till bakgrunden med en raster på  och sen la jag på en färgad cellofanplast (röd). Det går lika bra med en softbox som man täcker med färgad cellofan. Blixten är placerad snett bakom mig riktad mot bakgrunden. Till huvudljuset har jag en liten softbox. Så när blixtrarna gick av så gav huvudljuset rätt exponering i ansiktet och bakre ljuset gjorde bakgrunden rosa! Fint va? Ska köpa lite fler färger och leka loss i studion med cellofanplasten så fort jag får en stund över !
 
Photoshop
Ja som ni ser så är bilden ganska hårt retoucherad i Photoshop. Helt plötsligt har jag fått världens finaste hud genom att göra den betydligt ljusare! Det är enda jag har gjort i Photoshop. Tänk vad mycket hud kan göra för en bild!
 
 
 
 
 

Titta hit...

Budget
Jag har senaste tiden lagt en hel del energi på organisera kring barnfotograferingar. En stor del av tiden har gått åt att ordna rekvisiter, bakgrunder, roliga ombyten m.m. För nu gäller det - jag ska bli bäst på familje/barnfotografering och porträtt/mode, både i befintligt ljus och i studio.
 
Jag har spenderat många timmar på loppis, IKEA och hos fotoleverantörer för att hitta exakt det jag vill ha. Jag har kommit på att om man vill ha "allt" så kostar det. Så jag har hittat enkla budgetvarianter på vissa saker. Eftersom jag också har tummen mitt i handen så är jag ingen höjdare på pyssel. Så det blir oftast enkla lösningar.
 
Min vän, Ormis
En av mina bästa tips är en budgetvariant på en s.k Shutter hugger. Det är en docka som man snörper åt objektivet för att få barnen att bli mer bekväma och titta mot kameran. Dessa kostar kring 200-300 kr, inte så farligt mycket, men det är ändå en slant. Så jag hittade på min egen variant. Nämligen denna lilla orm från IKEA som jag virvlar runt objektivet. Den sitter bra runt objektivet eftersom den är formad som en kringla. Jag kan snabbt ta av och på  vid behov, sist men inte minst så rastlar den. Perfekt för småbarn. Men bästa av allt är att den kostar bara 19 kr!
 
I slutet av fotograferingen så får barnen lilla ormen för att de har varit så duktiga. Då blir både föräldrar och barn väldigt glada. Så till nästa kund packar jag upp en ny bara!
 
 
Det här är perfekt om man är småbarnsförälder och har svårt att få knoddarna att titta mot kameran!

RSS 2.0
Design by Tasnim