Coco magazine

Idag var det en sån där dag då det bara kliade i fingrarna av kreativitet. Så jag satte mig framför datorn och började leka med bilderna som jag tog när Terese var på workshop hos mig. När jag var klar med bilden så tyckte jag att retouchen påminde om det sortens bilder man brukar se på omslaget på tidningarna. Så jag fortsatte att leka med den tanken. Mitt i allt så insåg jag hur mycket klockan var så jag kom inte längre än att sätta en tidningsrubrik. Jag  satte ihop före-bilden bara för att se skillnaden. Jag skulle alla dagar köpa tidningen till höger, skulle inte ni?
 
P.s Världen löjligaste tidningsnamn men jag döpte den efter det typsnitt jag använde för rubriken:)
 
Modell: Emilia Fogelström
Kamera:D800
Objektiv:70-200 mm f/2.8
Ljus: Beautydish
 

Let´s Party Tonight

Varje vecka fotograferar jag för Hous of Doris,men det vet ni ju redan! Men förra veckan hade vi ett annorlunda upplägg.  Först gick vi ut i ösregnet och fotograferade (gör ett separat inlägg om det också!) men sen åkte vi tillbaka till studion och rörde om i grytan lite! Snygg-Felicia snofsades till medan vi tog fram den gråa dramatiska bakgrunden och justerande om blixtarna i studion för en dramatisk look. Resultatet blev F.A.B.U.L.O.U.S! 
 
 
 
Två softboxar används snett framför modellen för att lysa upp modellen från topp till tå. En oktabox 120 cm som placeras högt ovanför huvudet och en mindre places i höfthöjd för att ge ljus till benen. Sedan har jag en softbox på motsatt sida av de två softboxarna  som är framför modellen för att slå ut skuggor som skapas bakom. Resultatet ser ni ovan!
 
 

Boolibompa time!

Nu vet jag att jag verkligen älskar att fota barn! I helgen (som sagt, det har varit en händelserik helg) var jag på workshop med en av sveriges främsta barnfotograf, Juliana Wiklund. Så otrolig energisk och fantastisk kvinna! Hon lärde ut hur hon gör för att fånga fantastiska ögonblicksbilder med hela familjen. Onekligen funkar hennes metoder samtidigt som alla (inklusive fotograf) har hur roligt som helst!
 
Kamerainställningar
På sådana fotosessioner gäller det att inte pilla för länge med inställningar på kameran för då kan man gå miste om fantastiska ögonblick. Jag fotar alltid i manuellt läge, men just i sådana situationer väljer jag att fota i Auto-ISO för att vara på den säkra sidan. På så sätt hade jag full koll på blädaren och slutartid som jag anser ge bilden mest karaktär medan kameran sköter ISO:t.
 
Jag var inte så orolig att bilderna skulle bli brusiga eftersom det var strålande sol. Så om jag höll mig till vettiga slutartider och bländaröppningar så skulle ISO:t inte stiga allt för mycket. En sak mindre att tänka på helt enkelt. Om ni inte har provat Auto-ISO föreslår jag att ni gör det, speciellt om det är snabba ryck som gäller under fotograferingen.
 
 
'
Hur fantastisk glada är inte alla? Sååå hjärtliga leenden på varenda bild!
 
 
 

BTS när den är som bäst

Jag har haft en händelserik helg, förutom babybilder har jag också haft en liten workshop i ljussättning med Terese. Hon ville testa att fota i studio så jag erbjöd min studio eftersom hon hade varit så snäll och låtit mig följa med när hon fotar bröllop. Påplats fanns två modeller och en hårstylist. Vi hade så skoj så innan jag visste ordet av det hade det gått 3 timmar! Det bästa med att ha en annan fotograf på plats är att de kan ta grymma Behind the scene bilder! Så bättre än såhär blir inte BTS bilder.
 
 
På Terese hemsida hittar ni resultet av  workshopen: www.brandwold.se
Förhoppningsvis hinner jag visa några bilder i veckan på bloggen:)
 
Här testar jag ljuset innan jag låter Terese ta över spakarna i studion. Modell Emelia Fogelström.
Modell Cecilia
Här har vi Terese! Så grym på det hon gör!!
 

Baby Boom!

Jag är omringad av små knoddar, det är en liten babybom i min närmaste krets! Jag älskar barn och ska inrikta mig mer mot barnfotografering.Därför har jag beställt massa rolig rekvisita just till barnfoton som bör dyka upp i dagarna! Så nu när min BFF´s lilla tjej  blivit lite större så passade jag på att ta massa kort på henne för att värma upp min kreativitet när det kommer till barnfoton. Alla dessa bilder tog vi i lördags på under en timme. Det gäller att vara riktigt snabb med barn. För de blir snabbt trötta!
 
Bilderna är tagna i min studio och utomhus. Kamerainställnigar på utomhusbilderna ser ni längst ner i inlägget!
 
Studiobilder
Bakgrund: Grå
Ljus: Oktabox 120cm svag styrka, ganska nära Leona.
Objektiv: Sigma 70-200 mm f/2.8
Kamera inställningar: ISO 100, 1/100 f/9
 
Utomhusbilderna
Kamera: D800
Objektiv: Sigma 70-200mm f/2.8
Inställningar: ISO 200, 1/200,f/3,5-4
Plats: Uppsala, Årsta
Tid: Runt 15-tiden
 
 

Hjälp!

Hjälp, så fina ord jag fått från krönikören Frida Norén! Tackar och bockar! Läs hela hennes inlägg HÄR 


Snabbkurs

Lite då och då har jag snabbkurser i fotografering, då går jag igenom bländare, slutartid och ISO så att man ska kunna jobba i halvmanuella läget (A) eller manuella (M) på sin systemkamera. Den här gången träffade jag Ali och hans vackra fru Sanas som fick vara dagens modell på kursen. Ali var så pass duktig så vi gick direkt över till att ta kort i manuella läget. Han var väldigt påläst men behövde bara få pusselbitarna att falla på plats. Ibland behövs det väldigt lite  för att förstå hela konceptet men rätt exponerade bilder med önskad skärpedjup, precis så var det med Ali! Vi pratade en liten stund om de olika funktionerna sen satt allt. Han tog kanonsnygga bilder en efter en. 
 
På sånna här träffar brukar jag  också dela med mig av mina bästa tricks, ex hur man hittar rätt ljus, bra vinklar och mina tumregler som funkar så gott som i alla situationer! Vill man gå en sådan kurs på 1½timme  med mig så kan man maila mig på melodi.roohi@outlook.com
 
Här är lite bilder som jag tog under träffen medan Ali testade olika inställningar.
'
Vi hittade även en annan modell som vi inte kunde motstå att fotografera! Lilla valpen satt bland bladen och medans vi tog massvis med söta bilder. Självklart frågade vi husse om lov först!
Självklart kunde jag inte motstå att ta kort på fina paret strax innan vi skulle packa ihop för dagen!
Kamera: Nikon D800
Inställningar: ISO 250-400 1/125-/160 f/2.8-3.5 ( beroende på ljus och motiv)
Objektiv: Tamron 24-70 f/2.8
Plats: Uppsala, Stadsparken
Tid: 15:00-16:30
 

Rosa bandet del II

Redan dagen efter jag publicerade förra inlägget så valde Finest.se att lyfta fram bilderna som hamnade på första sidan! Det tyckte jag var hur kul som helst!
 
Här kommer del två av fotosessionen med Lisa!
Nu tänkte jag spendera kvällen med  en stor kopp te och retouchering av nya bilder för House of Doris.
 
 
 
 

Rosa bandet

 
Kamera: D800
Inställningar: ISO125, 1/160 f/8
Objektiv: Sigma 70-200 f/2.8
Ljus: Beauty dish
 
Vad är det jag känner?

Förra veckan stod jag i mitt sovrum, precis kommit hem från jobbet. Just den dagen kände jag mig så fruktansvärt trött och oinspirerad. Samtidigt som jag höll på att byta om så kom jag på att i somras hade jag känt av två knölar i ena brösten. Min första tanke då jag upptäckte dom var att jag inbillade mig, men den kvällen när jag la mig hade jag enorm ångest i magen. Första jag gjorde på morgonen efter var att känna på brösten, ja knölarna var kvar. Iskall rysning gick igenom min kropp, så jag ringde syrran. Hon kom över och kände på mina boobs, ja det var knölar.

 

Bröstcancer? 

Tankarna som gick igenom mitt huvud dagarna innan min tid på mammografin var inte roliga. Tänk om jag har bröstcancer? Hur ska jag berätta det för mina föräldrar? Ska jag berätta för dom, nej jag låter nog bli. Sista jag vill är att de ska oroa sig för mig, eller? Vem ska få veta? Har jag ett testamente? Undra om mina syskonbarn kommer att minnas mig om jag dör....

 

Inget mer eller inget mindre 

När jag satt på mottagningen för att göra undersökningar så slog det mig att här har det suttit hundratals kvinnor, precis som jag och fått sitt livs hemskaste besked. Efter vad som kändes som en lång väntan fick jag göra både mammografi och ultraljud. Jag fick besked direkt på plats: "Melodi det är bara fettknölar, det är inga fara alls". Just i den minuten så kändes det som jag hade vunnit på lotto! Alla hemska tankar och känslor var som väck. Jag kände mig så otroligt lättad och tacksam. Jag ringde min syster och bror på en gång ( de var de enda som visste nått).  Livet var precis som den skulle, inget mer eller mindre. Det var exakt så jag ville ha det.

 

En idé 

Så när jag förra vecka slungades tillbaka till minnerna så kände jag att jag vill verkligen göra nått för att uppmärksamma Rosa Bandet kampanjen, på mitt lilla sätt. För ingen borde gå igenom de mörka tankarna och känslorna som man får när man är ovetande om sitt hälsotillstånd. Så jag tog upp mobilen och mailade den person som jag anser vara den sortens kvinna som bäst kunde symbolisera  livglädje, kvinnlighet, självständighet (gör-vad-fan jag-vill-mentalitet) med glimten i ögat  och ändå är otrolig omtänksam. Hon svarade på en minut, självklart ville hon ställa upp! 

Idén var enkel: Rosa och Band.

Här är en fantastisk Lisa som gör en de bästa photo shooten jag någons varit med på. Till alla bilder har jag lagt till lite olika citat  från olika kvinnor:)


Värme i höstrusket

Vissa saker värmer mer än alla mössor, vantar, halsdukar, långkalsonger och dunjackor i världen.  Den här spontana meddelandet fick jag på Facebook av Claudia syster (brudparet som jag fotograferade i september). Jag lever fortfarande på de otroligt fina orden. 
 1920

I helgen hade jag annorlunda fotouppdrag. Jag skulle fota porträttbilder på en 30 årsfest med temat 1920-talet. Det var riktigt roligt och svettigt. Alla gäster, utan undantag, hade satsat med klädseln så det var inga problem att få rätt känsla på bilden!
 
Några dagar innan fick jag lägenhetsbilder skickade till mig så att jag kunde välja vart i lägenheten jag ville ha min fotohörna. Jag fick även reda på att de ska blommig bakgrund och en fåtölj. Utifrån den informationen valde jag att ta med mig en stor softbox (90x60 cm) som min enda ljuskälla (för jag visste att jag inte skulle få plats med så mycket mer i en lägenhet). Det var riktigt ont om plats och tid, men det funkande ändå! 
 
Här är resultatet!
 
 
Födelsedagbarnet var först på tur att fotograferas! Han visste inte om fotograferingen som hade planerats i smyg av hans fru. Han satsade allt och resultatet blev inget annat än fantastiskt:)
Kamera: Nikon D800
Objektiv: Tamorn 24-70 f/2.8
Inställningar: (För en person i bild) 1/160 ISO 100, f/3,5
 

Back to black

 
 
Här är några till bilder från min lilla fotosession i söndags. Jag gillade mest bilderna på mig själv där jag gräver ner mig själv i min polotröja.. konstigt nog. Första kollaget är egentligen en betydligt större bild som jag har beskurit till kanske 1/5 del så att jag bara fick med ansiktet. Gillade den tighta beskärningen betydligt mer än orginalbilden.
 
Så vad har jag gjort med bilden i Photoshop förutom att beskära den? 
  • Lagt på en s.k kurva och dragit upp exponering i ansiktet
  • Ökat skärpan och ökat kontrasten på ögonen
  • Tagit bort snorbusar i näsan (jobbigt men sant!)
  • Retoucherat bort hudutslag 
  • Lagt på ens.k graderingslager i röd/brun ton ( tog färgen från mitt hår) så hela bilden fick en varmare och ljusare ton
 Kamera: Nikon D800. Objektiv: 50mm f/1,8. Inställningar: ISO 100, 1/160, f/4,5. Ljus: Oktagon softbox 120cm snett ovanifrån + reflexskärm vid midja. Plats: I min studio i Uppsala
 

RSS 2.0
Design by Tasnim