Gravidfotografering

Helgen har jag varit extremt produktiv när det kommer till fotografering. Både lördag och söndag bjöd på fotografering ute i naturen. Det är nog förklaringen till att jag har extremt ont i halsen nu också;)
 
Ungefär en gång i månaden träffas vi ett gäng  fotografer i Uppsala för att snacka ihop oss, få råd av medkollegor och fota. Den här gången begav vi oss till Skarholmen för gravidfotografering!  Sjön hade frusit till och solen sken. Det innebär att vi kunde bege oss ut bland fantastiska beiga vass och knäppa massvis med motljusbilder. 
 
Här kommer såväl BTS bilder såväl som resultatet.
 
 
Kamera: Nikon D800
Objektiv: Sigma 70-200 f/2.8
Plats: Uppsala, Skarholmen
Inställnigarna på kameran var olika beroende på ljuset..
 
Självklart bjuder jag också på Behind the scene bilder:)
 
 
 
 
Jag hamnade på bild också! Bilden till vänster är det Eric som har tagit. Och bilden till höger, ni vet där jag har en väldigt ergonomisk hållning, Det är Mimmi som har tagit! 
 

Ni gör mig glad

Tänk er att sitta redigera bilder till midnatt för att bli klar med bildleveransen. Precis innan jag ska lägga mig så slänger jag upp bilderna på bloggen. Skriver några rader om hur jag har gjort för att få till bilderna och sedan stänger av datorn och lägger mig.
 
Vaknar upp dagen efter, loggar in på bloggen från mobilen medans jag fortfarande ligger kvar i sängen och ser att jag har hur många underbarar kommentarer som helst! Tack vare att Blogg.se lyft fram bilderna på startsidan så hittar så många fler in till mig och lämnar så otroligt fina kommentarer. Ni boostar mig, gör mig glad och inspirerar mig att fortsätta att fota, tipsa er och dela med mig av mina bästa fototips.
 
Tack.
 
Om jag måste stå framför kameran så blir det oftast en sån här bild:)
Vad jag fotar på bilden får ni se i veckan. Miljön var magisk...
Jag verkar inte gilla vad jag ser i kameran...
 
Bilder tagna av Ylva-Li under söndagens fototräff i Uppsala.
Henne hittar ni också på Facebook!

Moa & Micke

I helgen efterlyste jag ett par jag kunde  fota för att öva på en speciell fotostil på. Nämligen istället för att bara låta paret inta olika poser så får de göra olika lekar/övningar. På så sätt kan jag fånga upp den naturliga interaktionen mellan turturduvorna. Moa och Micke ställde upp! Visst verkar de ha roligt?
 
Exempel på en övning som de fick göra var att Micke fick till uppgift att viska tre saker som gör honom stolt över i Moa.  Micke glömmer bort kameran för han tänker så att det knakar och Moa försöker lyssna efter vad Micke viskar. Helt plötsligt är de i sin egna bubbla och helt omedvetena om kameran. Då passar jag på att knäppa massa bilder. Sista övningen de fick göra var att välja en valfri pardans. Den skulle de dansa i en minut- utan musik, bland folk. Av alla dansstilar valde de bugg! Haha! 
 
Här kommer ett litet bildregn på mina abosluta favoritbilder!
 
 
 
 
 
 
 
 

Dubai-Thailand-Kambodja

En utmaning
Hörre ni fina vänner, jag har ju glömt bort att dela med mig  av en liten STOR sak. 18 februari bär det av på fotoresa till Dubai, Thailand och Kambodja med fyra andra fotografer som jag ALDRIG har träffat. Extremt roligt, mycket pirrigt och lite nervös. Jag är en typisk trygghetsmänniska. Ogillar att ge mig in på nya saker om jag inte har en välbekant ansikte vid min sida. Men nu ska jag byta spår och utmana mig själv. Inte bara fotografisk men också på ett personligt plan.
 
En blandad kompott
Vi är borta nästan en hel månad och vi ska försöka dokumentera livet i de olika länderna, inte bara turistparadiset utan också fattigdomen. Alla fotografer som ska med har en egen nisch, någon är naturfotograf, en annan journalistfotograf osv. Så jag kommer lära mig en hel del av mina reskamrater! Förhoppningsvis kan jag bidra med nått också inom porträttfotografering. Jag har redan knåpat på några fotoideér som jag ska försöka förvekliga på dom kritvita sandstränderna.
 
Inte bara att dra
Så om ni undrar varför det är lite dåligt med uppdateringar här så beror det på att jag försöker avsluta massa projekt innan det bär av. Bland annat ska jag överlämna min studio till Terese som ska fotografera mina inbokade kunder under den här perioden. Hon ska fota House of Doris tjejerna. Inför den här överlämningen har jag slipat på ljuset  så hon slipper efterbehandla så mycket, men också få in rätt inställningar i Photoshop och Lightroom så att hon levererar likadana bilder. Det viktiga är att kunderna inte drabbas av att jag inte är på plats!
 
Mer inspiration
Jag lovar att jag bli lite bättre på att dela med mig av fler fototips och försöka inspirera. Förhoppningsvis har jag i helgen lite nya bilder som jag kan dela med mig. Men tills dess får ni nöja er med den här extremt långa texten och några fagra bilder på Sahar.
 
 
Så nu tänker ni "vad har dessa bilder med texten att göra?". Svaret är:  Inget! Det här är faktiskt en fotoblogg och känner att jag vill inte tråka ut er med massa text. Dessa bilder tog jag med Sahar på nyårsdagen. Jag har så OTROLIGT fina bilder från den dagen med olika teman så jag bjuder gärna på dessa.
 
På dessa bilder har jag försökt träna på hudretouch. Det är riktigt svårt kan jag bara tillägga men fick nog till det tror jag. Nä, nog skrivet för idag! Soffan och dubbelavsnitt av Sex & City väntar!

Creativity is intelligence having fun

Jag är en torsk på Photoshop. Har en sån där hatkärlek till det. Jag ogillar att sitta timmar med den för att "rädda" en bild som är dålig, men när jag har en bra bild så är Photoshop min bästa vän! Den låter mig vara kreativ och förvandlar bilden till något magiskt.
 
Jag leker en hel del med ljuset, kontrasterna och tonerna i alla mina bilder. Men det är sällan jag redigerar så pass mycket som jag har gjort med dessa bilder. Varje bild tog mig kanske 20 min. Vilket kan tyckas ganska lite, men tänk om man la ner 20 min på varje vid tex en bröllopsfotografering där man tar flera hundra bilder. Vilken mardröm för kunden ( bli hur dyrt som helst) och för mig som måste jobba ihjäl mig! På bröllopsfotograferingar ser jag därför till att allt, iallfall 90% av bilden, sitter direkt i kameran.
 
Här kan ni se hur bilden ser ut direkt  från när den är tagen ur kameran till slutresultatet. Bilderna är från workshopen jag hade i höstas. Alla duktiga fotografer fick ta såhär coola bilder:)
 
 
 
 
 

Workshop 12 April

Nu till våren har jag ytterligare en workshop i ljussättning. Det kommer att vara samma struktur som den jag hade i höstas! Det som är kul är att den workshopen är nästan fullbokad, bara en plats kvar nu!
 
Workshopen är grundläggande kring hur man tar bilder i studioljus. Jag går igenom de vanligaste ljussättningarna och hur du sätter det ljuset med hjälp av de verktyg och hjälpmedel som kan finnas i en fotostudio. Tanken med workshopen är att alla deltagare ska känna sig mer bekvämna med studioljus för kunna fota mode - porträtt- och barnbilder.
 
Slutet av dagen har alla deltagare ett minneskort fullt med bilder. Det är alltid kul att se efterhand hur alla har redigerat sina bilder hemma i lugn och ro. För trots att det är samma ljus, samma modell och smink så kan det bli väldigt olika resultat! För efterbehandlingen är också ett sätt att skapa.

Om du är intresserad att gå workshopen kan du slänga iväg ett mail till mig melodi@melodifoto.se så kan jag skicka mer information! Det är bara en plats kvar på workshopen den 12 april så först till kvarn:)

 

Här kommer iallafall lite BTS bilder från förra workshoppen.

Självklart finns Makeup artister och stylister på plats, såväl som modeller!
Här visar Terese resultatet för modellen
 Modellerna så klart!
Slutet av dagen var vi alla mycket trötta men vi hade roligt!
 

Thats a febrig wrap!

Trots feber, huvudvärk och hosta så tog jag mig till studion för att årets första bilder med Hous of Doris gänget. Idag gästspelande Lisa som modell! Om jag inte hade vetat hur effektiva HoD tjejerna är så hade jag aldrig orkat mig ur sängen idag. En timme effektivt arbete sen var det raka vägen till sängen och knappra på Ipren.
 
Alla var vi sjuka på nått sätt men vi lyckades få till grymma bilder. Det kallar jag för målinriktade tjejer.
Här försöker jag gömma min febriga nylle, gick ju sådär!
Ett stort smile brukar dölja det mesta!
 
Provade en ny ljussättning idag som jag inte riktigt fick till 100%. Skuggan bakom Lisa ska inte vara så markant som den är. Men med lite småkorrigeringar  till nästa gång så har jag drömljuset på plats.

Fotografen Jens

Mycket läskigt, ganska nervöst men också smickrande när en GRYM fotograf ber MIG ta nya bilder på HONOM!
Sagt och gjort så åkte Jens och jag till min studio i lördags och knäppte av strax öve 140 bilder honom. Det var nämligen dags för en ny profilbild som han skulle använda. Alla har vi olika sätt att jobba och se ljuset så det var minst sagt också väldigt matnyttigt. Jag hade min signaturljussättning  på hälften av bilderna sen så kryddade vi till det med lite idéer från Jens. Sen slog vi ihop våra kloka huvuden och lekte loss med ljuset. Vi hade blixtar på snedden, längden, höjden, sidoljus, underljus, ja you name it! Jag fick ställa mig framför kameran också med min okammade morgonrufs! Dom bilderna blev inte fagra, men det bjuder jag på!
 
Här är en skärmdump hur filerna ser ut helt oredigerade på min dator. Just i den här serien håller jag på att testa olika ljussättningar och inställningar på kameran. Ser ni skillnaderna på bilderna och ljuset? 
 
För att ni ska få en bättre grepp omhur grym Jens är så tycker jag att ni tittar in hans webbsida: www.jensburstrom.se
 
 
Helt oredigerade bilder.
 

Sådär att man blir tokig

Jag tänkte att jag skulle "slänga ihop" en hemsida/portfolio under helgen. (Kan ni förstå att jag har inte haft en hemsida men ändå har fotouppdragen trillat in? Känner mig lyckligt lottad). Såhär sitter jag mitt inatten och vill slita av mig håret av frustration! Men skam den som ger sig. Det enda som gör det ännu jobbigare är att jag vill så gärna komma igång med redigeringen av bilderna jag tog på Sahar i onsdag. Ni som följer mig på Instagram har redan fått se en sneak peak på vad som komma skall. Här har ni ytterligare en tjuvtitt på vilken guldgruva jag sitter på men kan inte röra förrän jag blir klar med hemsidan. 
 
Preview direkt ur Lightroom.
God jul till mig förresten! Köpte mig en 27 tum iMac dagen innan jul! Fantastisk hur arbetsflödet har blivit smidigare. Snabb som tusan är den för att inte tala om upplösningen.


RSS 2.0
Design by Tasnim