B/W

Jag känner  att jag måste putsa upp min ljusteknik och enda sättet att göra det är att öva öva och öva. Därför har jag planerat att min nästa projekt ska bli  tuffa svartvita porträttbilder med mörka läppar som  huvudingrediensen.
 
Lite inspirationsbilder hittade jag på nätet
 
 
 

Kids!

Såhär kul kan man ha med mina mina nya refelxskärmar. Bilderna är tagna i mot/sidoljus runt 18:00, så solen stod ganska lågt. Jag använde de guldfärgade sidan och resultatet blev varm ton.
 
Inställning på båda bilderna: Tamron 17-50, ISO 200, f3,5, 1/500, reflexskärm: Guld
 
 

Green

Hösten är inte ens här och jag suktar redan efter våren... suck.
 
 
 

Få till det lilla extra

Få till det lilla extra med reflexskärmar! De används för att lätta upp skuggor på motivet och för att rikta om ljus som inte faller optimalt. En enkel regel med reflexskärmar är att placera dom på motsatt sida av ljuskällan. På mina exempel har jag använt spotlighten som är monterade på kökstaket som min ljuskälla och placerade reflexskärmen på motivets undersidan (eller rakt nedanför spotlighten). När ljuset faller rakt ner på motivet använder jag reflexskärmen för att lätta upp skuggorna som skapas på undersidan. Den reflexskärm som jag har använt har fyra sidor,
  • Vit: ger väldigt mjukt skugga och "lättar upp kontrasterna
  • Silver: ger glans och studsar ljuset ganska skarpt och verkligen ljusar upp motivet
  • Guld: ger en varmare glansig ton än silvret och ljusar upp motivet
  • Svart: "Äter" upp ljuset. Bra att använda om man vill  blockera ljuset från att falla på ett specifikt område på motivet.
 
Första bilden använder jag ingen reflexskärm. Jämför skuggorna som faller på blanden. Bilden till vänster har inte lika hårda kontraster. Skillnaden är minimal i exemplet men när man gör porträtt fotografier syns det väldigt tydligt. (Nikkor 50mm, ISO 400, 1/13, f 2,2 på stativ)
 
 Här är skillnaden ganska stora. På vänstra bilden används silver reflekskärm, den fungerar i det här fallet som extra ljuskälla eftersom de ljusar upp rejält buketten från undersidan. Jämför den bilden de bilder där vit eller ingen reflexskärm används. Guld reflecskärm ger en varm gul ton till bilden och precis som den silverfärgade "lyser" den upp buketten nedifrån. (Nikkor 50mm, ISO 400, 1/13, f 2,2på stativ)
 
Har man inte reflexskärm kan man  använda vit duk eller alminiumfolie.Funkar precis lika bra, kan däremot bli bökigare att kunna fästa dom någonstans:)
 
exempel på hur reflexskärmar kan användas. Bild lånad från Emelie Ohlsson 
 
 
 
 

Barcelona Del III- Mat

De få timmarna vi hade till för att gå runt i staden så hamnade vi en bazaar/saluhall. Här fanns det allt från färskpressat juice, smoothies, fruktsallader till kött i alla möjliga skepnader. Upplägget på stället var helt fantastiskt man ville smaka på ALLT, förutom grisfötterna och den levande kräftan som kravalade omkring där bland fiskarna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Barcelona Del II - Byggnader

Tyvärr så hann jag inte se alla de populära byggnaderna. Men staden är otroligt vacker oavsett och det finns små guldkorn överallt, Här kommer en handfull.
 
 
 
Alla bilder tagna med objektiv Tamron 17-50mm f2,8. Perfekt all-around kameran på semestern! Skippade min favorit objektiv, Nikkor 50 mm f 1,8, eftersom den är alldeles för oflexibel, speciellt när man ska fotografera stora byggnader och behöver zomma ut för att få med allt! 

Barcelona del I- The Beach

Vilken underbar stad! Bacelona har stränderna, storstadspulsen och sevärdigheter som får en storkna! På de korta fyra dagarna jag var där hann jag knappt se en bråkdel. Staden ska definitivt besökas igen!
Eftersom det blev inte mindre än 200 bilder är jag tvungen att dela upp bilderna i tre delar, strand, byggnader och mat!
 
Så här kommer första delen, de underbara stränderna!
 
Min norska kollega Marita! Objektiv, Tamron 17- 50 mm f4,5 , 1/400, ISO 400
Morgonpromenad kl 08.00, vattentemp 28 grader. Tamron 17-50mm f4,5 1/3200, ISO 200
Birdie & red surfer  dude, Tamron 17- 50 mm f4,5 ,1/400, ISO 400
Översta bilden Tamron 17-50mm f7,1, 1/4000, ISO 200
Nedersta bilden: Tamron 17-50mm f4,5 1/3200, ISO 200
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0
Design by Tasnim