Träning ger färdighet

Grundregeln i fotografering är att man INTE ska fota i direkt solljus. Antingen ska man vara i skugga eller fota när det är mulet. Jag håller med den grundregeln. För det är nämligen såååå svårt att få jämnt ljus när det är stark solljus. Man får skuggor på alla ställen som inte ska ha skugga osv.
 
Men jag har gett mig på att träna mitt fotoseende vid stark solljus och vilka hjälpmedel jag behöver. Äntligen har jag fattat hur det funkar! Motivet ska stå ansiktet mot solljuset i största möjliga mån. Och där skuggorna faller lättar man upp med en silver-reflexskärm. Det gör att ljuset studsar extra hårt mot modellen och man får superjämt ljus. Precis så gjorde jag vid fotograferingen med House of Doris. Solen är på högersida, så jag har en reflexskärm på vänster sida och TADAAAA!
 
Ni måste prova! Helt plötsligt öppnas en helt ny fotovärld!
 
Den här bilden kan se ni hur skuggigt det blir i ansiktet om man inte har reflexskärm. Men ljuset och skuggorna faller på bra ställen i ansiktet på den här bilden så jag är nöjd ändå!
 
Objektiv: Nikkor 50 mm f/1.8
Inställningar: ISO 100, f2.8, 1/2000

Tillbaka från Rhodos

Nu är jag äntligen hemma! En vecka går snabbt när man har roligt!  Dagarna bestod av svalkande bad, gassande sol, kalla drinkar och fantastiska solnedgångar.
 
Jag låter bilderna tala för sig själva:)
 
 
         Ingen semester är fulländad utan en hoppbild!
Det finns nog fler bilder på vattenmeloner än på nått annat. De som känner mig vet att jag lan leva på det!
Lata dagar vid stranden
Turkosa havet- helt magisk
Jag har väldigt svårt för att vara seriös FRAMFÖR kameran. Jag har ca 30 st såna här bilder..
...och 3 bilder där jag är normal! Och nej, det är shorts inte kjol;)
Utsikten från vårt hotellrum
Den här flickan kan jag inte få nog av. Vare sig på bild eller i livet.
Här är jag igen, försöker ta en normal bild men det går bara inte. På högre bilden hann jag precis undan från en våg!
Men så vips så lyckas jag med 2 av 50 bilder! 
Dessa herrar underhöll oss på restaurangen
Den här kvinnan, VILKEN kvinna! Rhodos bästa havsmat bara för att den här damen la ner kärlek i allt hon gjorde.
Mmmmm..YUM!
Jag och mina meloner.... bokstavligen.
Jag och min Wing(wo)man
 OPA! 

Grekland

Gassande sol, svalkande bad och dålig wi-fi lämnar lite utrymme gör blogg inlägg! Vi hörs snart igen hoppas jag! 

Utsikten från vårt rum! Magiskt va? Andra sidan havet ser man Turkiet:) 


Familjebilder

En fullspäckad lördag som började med att jag var ganska lugn och hade koll på läget, men det varade inte så länge. Idag hade jag familjefotograferingar i stadsparken. Halvvägs genom första familjefotograferingen så lägger kameran av. Bara dör. Vill inte ta några kort. Paniken är total. Vrider på lite rattar, tar ut batteriet, minneskort byter objektiv. Inget hjälper.
 
Då är det bara åka raka vägen hem för att hämta reservkameran. 30 min efter i schemat så lyckas jag i allafall få klart fotograferingen och förbereda för nästa familj som ska fotas. Ja det var omständigt att fota med reservkameran och jag fick tänkte till några extra varv, men det lönade sig. Fick så fantastiska bilder!
 
Så med det lilla missödet tar jag semester nu i en vecka och beger mig till Grekland! Bloggen kommer nog att uppdateras under veckan, men lägg till mig på instagram så får ni garanterat daglig dos av grekiska gudar och tzatziki! Jag heter melodifoto på Instagram!
 
En av mina favoritbilder från idag. Ibland måste man bara vända sig om och fånga ögonblick som man inte hade planerat. Mamma och Viktor kollar på när jag tar kort på Samuel. Jag vänder mig om och ser detta, hur kan man då inte knäppa en bild på det då?
 
Objektiv 50mm
ISO 320, f/2
 

Första ögonblicket

Jag har sååååå otroligt många fina bilder från detta bröllop så jag måste dela upp det på flera inlägg. Här kommer en enda stor bildserie på Johan när han ser Michaela för första gången i brudklänningen.  Båda kämpar med att hålla tillbaka tårarna:) Älskar när man lyckas fånga så genuina känslor <3
 
 Sista bilden älskar jag! Tårarna flödar och det är bara magisk!
 
Första gången då Astrid fick se mamma i brudklänning var egentligen helt oplanerat. Så fort hon fick höra att mamma är runt hörnet släppte hon allt och sprang! Då var det bara att vara redo med kameran och klicka iväg för att inte missa ett enda ögonblick!
 
 

Sommarflickor i regnet

Åh idag hade vi tur i oturen när det var dags att fota för House of Doris. Precis när vi skulle ut började det ösregna. Vi försökte vänta ut regnet med det blev bara mer. Så tills slut åklte vi till Orangeriet i Uppsala. Enda stället i stan som har tak och grönområde med stora träd som ger skydd från regnet. Varken min kamera eller tjejerna ville bli blöta, helt förstårligt!
 
Bättre ställe kunde vi inte vara på! Under varje bildserie får ni förklaringen varför..
 
 
Med Hanne ville vi ha lite festivalinspirerade bilder. Som sänt från ovan fanns då en palmliknande buske och grusväg. Dom var precis under ett litet tak. Så där stod vi och låtsades att det var gassande sol! Visst ser det soligt och härligt ut? Men det är det inte kan jag säga, det ösregnade;)
 
Felicia fick krypa in under världens vackraste träd med lila/gröna blad för att få skydd från regnet. Grenarna var så långa på trädet så det hängde över och där fick Felicia leka att hon är en liten älv som kryper ut ur sin lilla skog, hehe. Måste poängtera att det fortfarande ösregnar.
 
Jag börjar få kläm nu på bländarförvalet (A/AV inställnigen) och måste säga att det är betydligt enklare att fota i befintligt ljus med det. Nu lägger jag större vikt på ljuset än om platsen är bra. Dåligt ljus kan aldrig kompenseras av en vacker miljö, men tvärtom funkar alldeles utmärkt.
 
Naturligtvis bjuder jag som vanligt på en  dåligt iPhone -Behind the scene bild;)
Well, Thats all folks! Nu ska jag hoppa i säng och försöka få en tidig kväll för engång skull!
 
På dessa bilder har jag endast använt mig av min billigaste och BÄSTA objektiv, 50 mm. f1.8
Inställningarna är: ISO 200-320, f1.8-3.5. Slutartiden varierar mellan 1/200-1/500.
Till min hjälp hade jag en reflexskärm, silversidan.

Tack för puffen!

Tack blogg.se för extra puffen ni har lagt in på er hemsidan för mitt inlägg om bröllopet jag assisterade i helgen! Det märks av både i statistiken och kommentarsfältet! Man blir ju lite lycklig i själen när fler tittar in och lämnar uppmuntrande ord:)
 
Som tur är har jag massa nytt material som ska publiceras här på bloggen för nya och gamla läsare. Inte minst ett antal fotograferingar från Los angeles och ytterligare ett bröllop!
 
 
 
 

Bakom kulisserna på ett bröllop

Mellan varven brukar jag assistera olika fotografer för att få nya infallsvinklar. Det är så lärorikt eftersom alla fotografer har sitt sätt att jobba. Så i lördag fick jag möjlighet att hjälpa Jens på ett bröllop. Han är väldigt duktig på att blanda blixt och naturligt ljus. Jag förstår inte hur han lyckas ha koll på allt, speciellt på en stressig bröllopsdag. Han var cool som en filbunke och tog verkligen dagen som den kom. Han löste alla möjliga problem som dök upp, fick brudparet känna sig avslappande samtidgt som han hade stenkoll på ljuset.
 
Självklart har jag inga bilder när han fotar med blixten eftersom jag då var fullt upptagen med hålla den stooora softbox eller reflexskärmen!
 
Nu känner jag mig manad och inspirerad att fota med med mina blixtar ute. Ska klura på ett tema bara...
 
Tjoho! Där är jag!
Objektiv: Körde min fasta 50 mm ( inte min kamera på bild- tittar igenom Jens bilder)
Inställning: Tränar att fota i A/Av, så bilderna har helt olika inställningar. Men utomhus utgick jag ifrån ISO 100 f2.2-3.2 Inomhus: ISO 640 f1.8-2-2

Fantastiska motljus

 
Här kommer den andra upplagan av fotograferingen med sanaz i Los Angeles. Jag  har fotat me min Sigma 70-200 mm objektiv. Platsen är Venice Beach Los Angeles vid 17-18 tiden. Solen börjat gå ner och ljuset är fantastiskt! Älskar objektivet inte bara på grund av den fantastiska skärpan, utan också för att man kan stå en bit bort och bara dokumentera, utan att modellen känner sig iakttagen. Det tror jag är en stor anledning till att jag lyckas fånga naturliga bilder. På de flesta bilder står jag 10 meter bort och låter Sanaz göra lite vad hon vill. De enda gångern ajag gav henne direktiv var om hon stod fel i relation till ljuset:)
 
Älskar dessa bilder! Något av mina favoriter all time.
Förresten, visst är hon lik Carolina Gynning?
 
 
 
 

Fun in the sun

 
Kommer ni ihåg att jag hade en del photoshoots i Los Angeles?
Efter att jag kom hem gick allt i ett och jag har inte hunnit redigera några bilder alls. Det var ca 3 månader sen!
Ikväll har jag suttit med lite bilder så att modellerna kan får sina leveranser. Mitt i alla bilder hittade jag dessa på mig och Sanaz, vi försöker ta hopp-bilder men misslyckas  totalt.  Vi är inte i luften en enda gången på NÅGON BILD. Jag tyckte att bilderna var charmiga så de fick komma med på bloggen.  Inte för att jag ser ut som en jätte jämfört med Sanaz med mina 1.74 cm eller för att jag har stort tovigt hår, utan mest för att vi har bara så skoj. Sanaz har jag känt i många år! Hon flyttade till USA för 8 år sen. Trots att vi inte har hörts i långa perioder så är det verkigen som om tiden har stått still. Vi kan prata flera timmar i streck!
 
Sanaz sa en riktigt bra sak till mig under under de dagarna vi umgick. Det  orden har svetsat sig fast i mitt huvud. Det var precis den knuffen jag behövde för att få saker och ting i rätt riktning. Tack vare henne så har det blivit en och annan förändring hos mig, inifrån och ut. Därför slog det mig att jag ser lite annorlunda ut idag! Betydligt ljusare hår och några vinterkilon lättare sen dessa bilder togs. Tror att det är dags för en ny bannerbild så ni kan få se "dagsfärsk" Melodi!
 
 
You have to fall in love with yourself again...
 

Lennakatten

I Uppsala finns det ett gammalt tågräls som är en museijärnväg och trafikeras bara säsongsvis. Det fick bli vår location för förra veckans fotografering för House of Doris! Jag kan starkt rekommendera den här platsen  för andra fotografer. Det finns lagom mycket träd och buskar för att ge  bra med skugga så man får snygga bilder.
 
Den här dagen var det svinkallt, det blåste och jag tror inte att det var mer än 10 grader ute. Men det var inget som hindrade Lisa från att låtsas att det är em varm sommardag. Det enda jag har gjort med bilderna är att lägga på ett filter  eller en s.k "PRESET" ( förinställning)  i redigerigsprogrammet Lightroom som gör att bilden får en varmare toner. Det spar en massa redigeringstid och huvudvärk;)
 
 
Objektiv: Sigma 70-200
Inställningar: ISO 200 f3,2 Slutartid 1/320- 1/500
 
Och så som alltid bjuder jag på lite BTS!

 


 
 

RSS 2.0
Design by Tasnim